Tegning over sentralbadet
Tegning over sentralbadet Kraftmuseet arkiv (Copyright)

Sentralbadet Litteraturhus

Bygg nr. 119. Bygget i 1908

Bygningen er utført i teglstein i tidsmessig engelsk industriarkitektur. Det er bygget i en blanding av internasjonal teglsteinsarkitektur i jugendstil med klassisistiske detaljer. 

Den opprinnelige funksjonen for bygget var smie, verksted og lager for cyanamidfabrikken. Først i 1937 fikk arbeiderne muligheter til å vaske seg. Garderobeanlegg ble innført som ny funksjon ved bedriften og bygget fikk først 4, senere 22 dusjer, 7 toalett og 2 vaskerom.

Bygningen er plassert på den åpne plassen som sammen med kontorbyggene, Lindehuset og vitensenteret danner det som i dag kalles Lindeplassen og blir mye brukt som samlingsplass. Det oppleves svært sentral i forhold til dagens bysentrum.

På et privat initiativ fra Oddaforfatterne Frode Grytten og Marit Eikemo i 2009 startet det som skulle bli Norges andre litteraturhus. RiO - Restaureringssenteret i Odda - utarbeidet sammen med arkitekt Gro Lavold en rapport med framdrift for restaurering og tilrettelegging for ny bruk. Litteraturhuset skulle ta vare på og vise fram noen av byggets opprinnelige funksjoner og samtidig romme fasilitetene til et moderne litteraturhus.

Med støtte fra Odda kommune, Hordaland Fylkeskommune, stiftelsen Fritt Ord, kulturrådet, kulturfondet og Odda mållag kunne restaureringen starte i juni 2011. Bygget blir brukt til ulike kulturarrangement som foredrag, salongprat, boksalg og ikke minst det årlige Litteratursymposiet.

Vinterkledd litteraturhus Harald Hognerud, Kraftmuseet (Copyright)

En arbeider forteller

Vi hadde fabrikktilsynet på besøk en gang. Ho kom sammen med Anna Mathisen. De kom inn her vi satt med de svarte nevene våre og spiste.

Anna Mathisen kom bort og sa:

At ikkje dere vasker dere på hendene før dere går inn og spiser.

Så sier eg til ho:

Du må visa oss kor vi skal vaska oss, så skal vi gjøra det. Ja, er det ikkje noen plass dere kan vaske dere? Nei, ingen plasser. Du kan gå ut og se.

Så fikk vi jo det her badet da.

Fra boka ”Smeltedigelen”

Sentralbadet Kraftmuseet arkiv (Copyright)

Order this image

Share to